Ustawienia

Raport “Eksperymentalne zastosowanie nadtlenku wodoru do ograniczenia zakwitu Prymnesium parvum w rzece Kłodnicy latem 2024 r.”

Prymnesium parvum, potocznie nazywany „złotą algą”, to glon należący do haptofitów, który ma zdolność do wytwarzania toksyn z grupy prymnezyn. Organizm ten został zidentyfikowany w Odrze w 2022 r. i był wskazany jako bezpośrednia przyczyna katastrofy ekologicznej, której wynikiem były masowe śnięcia ryb, małży, ślimaków i innych organizmów skrzelodysznych (Kolada, 2022). Zdarzenie to uważane jest za największą katastrofę ekologiczną, spowodowaną zakwitem P. parvum na świecie (Free i in., 2023, Patiño i in., 2023). Od czasu zidentyfikowania P. parvum w ekosystemie rzeki Odry trwają w Polsce intensywne prace nad opracowaniem metod zapobiegania, eliminacji oraz ograniczania skutków zakwitów tego haptofitu.

Celem eksperymentu, którego efektem jest raport “Eksperymentalne zastosowanie nadtlenku wodoru do ograniczenia zakwitu Prymnesium parvum w rzece Kłodnicy latem 2024 r.” było wypracowanie rozwiązań skutecznie eliminujących lub znacząco ograniczających liczebność Prymnesium parvum w rzece Kłodnicy po jej wypływie z IV sekcji Kanału Gliwickiego, zapobiegających przedostawaniu się tego organizmu do ekosystemu rzeki Odry.

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.