Ustawienia

Sprawozdawczość Polski do Komisji Europejskiej w zakresie pomiarów poziomów odpadów żywności w czteroletnim cyklu: 2020–2023

CEL
PROJEKTU

Nadrzędnym celem przedsięwzięcia jest opracowanie projektów sprawozdań dotyczących ilości odpadów żywności dla pięciu etapów łańcucha dostaw żywności, tj.: produkcji podstawowej, przetwórstwa i wytwórstwa, sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji żywności, restauracji i usług gastronomicznych oraz gospodarstw domowych. Realizacja celu głównego wymaga opracowania szczegółowych krajowych metodyk zbierania danych dotyczących odpadów żywności w poszczególnych latach oraz pozyskania tych danych. Metodyki oraz oszacowane dane pomogą poznać skalę i przyczyny problemu, a docelowo będą mogły stanowić podstawę do opracowania i wprowadzenia systematycznego monitorowania ich poziomu oraz zaprojektowania skutecznych działań przeciwdziałających tym niekorzystnym dla środowiska i społeczeństwa procesom.

GRUPA
DOCELOWA

  • Komisja Europejska
  • Ministerstwo Klimatu i Środowiska
  • uczestnicy łańcucha dostaw żywności

ZAKRES
PROJEKTU

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylająca niektóre dyrektywy zobowiązuje państwa członkowskie do monitorowania wytwarzania odpadów żywności oraz do podejmowania środków służących ich ograniczeniu. Dla pozyskania miarodajnych danych w tym zakresie w krajach członkowskich oraz zapewnienia ich porównywalności Komisja Europejska przygotowała wytyczne w formie decyzji delegowanej Komisji (UE) 2019/1597 z dnia 3 maja 2019 r. uzupełniającej dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE w odniesieniu do wspólnej metody i minimalnych wymagań jakościowych dla jednolitego pomiaru poziomów odpadów żywności. Zawiera ona jednak ogólne wymagania, dlatego konieczne jest opracowanie krajowych szczegółowych metodyk zbierania danych na pięciu etapach łańcucha dostaw żywności: produkcji podstawowej, przetwórstwa i wytwórstwa, sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji żywności, restauracji i usług gastronomicznych oraz gospodarstw domowych w 4-letnim cyklu, tj. w latach 2020-2023. W ramach przedsięwzięcia zostaną przeprowadzone badania poziomu wytwarzanych odpadów żywności, zebrane dane za poszczególne lata zgodnie z przewidzianymi metodykami oraz przygotowane projekty sprawozdań wraz ze sprawozdaniami z kontroli jakości na potrzeby sprawozdawczości Polski do Komisji Europejskiej w tym zakresie.


FINANSOWANIE

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i  Gospodarki Wodnej w ramach programu priorytetowego nr 5.1.1 „Wsparcie Ministra Klimatu i Środowiska w zakresie realizacji polityki ochrony środowiska Część 1) Ekspertyzy, opracowania, realizacja zobowiązań międzynarodowych”

PARTNERZY
PROJEKTU

  • Ministerstwo Klimatu i Środowiska

CZAS
REALIZACJI

listopad 2021 – lipiec 2025

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.