Ustawienia

Raport “Wpływ amoniaku na rozwój Prymnesium Parvum. Analiza danych środowiskowych z Kanału Gliwickiego, testy laboratoryjne i terenowe”

W 2023 roku GIOŚ prowadził szczegółowe badania poziomu Prymnesium parvum w wyznaczonych punktach na Kanale Gliwickim na rzece Odrze oraz w wybranych zbiornikach (starorzeczach).

Ilość Prymnesium parvum wyraźnie zmieniała się w ciągu całego roku, jednak szczególną uwagę zwrócił maj 2023 roku, w którym zaobserwowano wyraźny spadek liczebności algi w Kanale Gliwickim.

W toku spotkań Zespołu ds. sytuacji na rzece Odrze, spośród wskazywanych czynników zahamowania rozwoju i wycofania algi z Kanału w tym okresie wskazywano przede wszystkim intensywne opady i „przepłukanie” Kanału Gliwickiego, choć analiza przepływów rzeki Kłodnicy oraz śluzowań nie wskazywała na istotny wzrost przepływów wody.

Dodatkowo równolegle zaobserwowano zanik algi na śluzie Sławęcice podczas trwania jednego z eksperymentów z perhydrolem. Na potrzeby eksperymentu zamknięto wodę z algą w śluzie, ograniczając dopływ świeżej wody przed rozpoczęciem dozowania perhydrolu. Mimo to w ciągu kilku dni zaobserwowano zanik algi, w efekcie czego przed rozpoczęciem eksperymentu ilość Prymnesium parvum była znacząco niższa niż w tygodniach poprzedzających opisywany zanik.

Powyższe obserwacje pozwoliły postawić hipotezę, że w omawianym okresie (kwiecień/maj 2023)  nastąpiła zmiana jakości wody w kierunku niekorzystnym dla Prymnesium parvum.

Analiza danych literaturowych wskazuje, że jednym ze związków chemicznych działających toksycznie na „złotą algę”, występującym w różnych stężeniach w wodzie powierzchniowej jest amoniak (NH3), którego obecność świadczy o dopływie ścieków komunalnych, przemysłowych, a także napływie zanieczyszczeń pochodzenia rolniczego.

Poniższy raport to analiza danych środowiskowych z Kanału Gliwickiego, podsumowanie testów laboratoryjnych i terenowych w kontekście wpływu a amoniaku na Prymnesium parvum.

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.