Szanowni Państwo,
Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy zwraca się do zakładów przemysłu spożywczego z prośbą o udział w badaniu ankietowym.
Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy wraz z konsorcjum, w skład którego wchodzi także Federacja Polskich Banków Żywności (lider), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, realizuje projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju pt.: „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”.
Badania mają na celu oszacowanie poziomu strat i marnotrawstwa żywności w Polsce. Są to pierwsze tego typu badania, które mają charakter pilotażowy. Na ich podstawie zostanie opracowany system zbierania danych na kolejne lata.
Uzyskane w badaniu wyniki będą miały kluczowe znaczenie dla dalszych działań, będą stanowiły podstawę do opracowania strategii ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Badania prowadzone są w porozumieniu z Ministerstwem Klimatu oraz Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Bardzo prosimy, aby zakłady przemysłu spożywczego wzięły udział w tym badaniu, gdyż pozwoli to pozyskać dane niezbędne do rzetelnego oszacowania poziomu marnotrawstwa żywności w Polsce. Jednocześnie zapewniamy poufność zbieranych danych badawczych oraz informujemy, że będą one wykorzystywane tylko w formie zagregowanej, do celów statystycznych i naukowo-badawczych.
Więcej informacji o projekcie i badaniach w załączonym piśmie oraz na stronie internetowej.
Prosimy o wypełnienie ankiety
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości służymy pomocą:
Robert Łaba – tel.: 22 37 50 594, e-mail: robert.laba@ios.edu.pl
Agnieszka Ognik – tel.: 22 37 50 553, e-mail: agnieszka.ognik@ios.edu.pl
Przed przystąpieniem do wypełniania ankiety, prosimy o zapoznanie się z krótką instrukcją oraz przygotowanie potrzebnych danych.
Przejdź do wypełnienia ankiety klikając poniższe linki:
Oszacowanie strat i marnotrawstwa żywności w wybranych sektorach:
instrukcja do ankiety – sektor piekarsko-cukierniczy
instrukcja do ankiety – sektor zbożowy
instrukcja do ankiety – sektor owocowo-warzywny
instrukcja do ankiety – sektor nasion oleistych
instrukcja do ankiety – sektor mleczarski
instrukcja do ankiety – sektor mięsny